A magyar oktatást mindenki szidja. Mi nem. Szuper tanárok, összetartó gyerekcsapat, csodás falu, projekt alapú oktatás. Ami mit is jelent? Olyan érdekes dolgokat csinálnak a suliban, ami valóban leköti a gyerekeket.

Amikor egy éve ideköltöztünk, a Forradalmi projekthét zajlott épp. Tehát nem március 15-i műsor, egyenruha, kokárda, monoton szavalatok, hanem egész héten olyasmit csinálnak, amivel emlékeznek – de szórakoztatóan. Jó jegyekért Kossuth-bankó jár, amit sütire lehet beváltani. Ezt az anyukák készítik. Matek órán ilyen feladatok vannak:

Általában a tanítás is lazább ezen a héten, hiszen készülnek a péntekre, amikor a kis elsősök fakardokkal elagyabugyálják a nyolcadikosnak kinéző osztrák katonákat. A picik már nagyon várják ezt a pillanatot! Falovakat gyártanak, jelmezt, amiben aztán a domboldalon a nagy összecsapás megtörténik:

Előtte persze a tornacsarnokban a táncosok azért fellépnek, hiszen a nagy néptáncos hagyományokkal bíró Szennában ez elkerülhetetlen. Gyönyörűek. (A Fölszállott a pávában idén is nagy sikerrel szerepeltek.) Utána a szülőkkel, vendégekkel közösen irány a Nagytemplom, amelynek lépcsőjén Kossuth mond rövid buzdító beszédet, majd mindenki elindul Táncsics kiszabadítására. Ez már a Skanzenben történik.

Sajnos idén ez a móka elmaradt, lefújtak mindent a koronavírus miatt. A leányzó el volt keseredve, hiszen apák-leányok most palotást táncoltak volna, és hát osztrák katonának sem mindennap áll be az ember. Vigaszképpen pólókat gyártottak, ez lett a tesipólóból:

A projektek sora persze szinte végtelen, mi nem is nagyon láttunk bele mindenbe ebben a sajnálatosan rövid időszakban. Nyolcadikban hetente egyszer cirkuszosok jönnek tesi órára, és monociklizni, zsonglőrködni, labdán járni, tányért egyensúlyozni tanítják a gyerkőcöket. Volt macinap, amikor minden a macikról szólt. Lola megnyerte a zoknimaci-gyártó versenyt, hát ezért nevezzük itt a Tanyablogban is néha Zoknimacinak. Kicsit koszos zokni jutott neki, de kihozta belőle a maximumot.

A tanárok jó fejek. A kedvencünk mindig szőlőcukrot hoz a gyerekeknek a dolgozat kérdései mellé. Az ofő akár vasárnap éjjel is képes válaszolni Fb üzenetre. Pályáznak, amire csak lehet. Okostábla az osztályteremben, tanulmányi kirándulás Lengyelországba, és sorolhatnám. Hálával tartozunk ennek a sulinak és minden tanárának azért, hogy a költözés és a korábbi iskola negatív tapasztalatai ellenére szuper felvételit írtunk, és remélhetőleg a refi gimi falai között jövőre továbbra is szívet melengető élményekkel gazdagodunk.

Azért ez az útvonal, amin mindennap járunk, minimum hiányozni fog… De minden más is.

UPDATE: Pár órával azután, hogy ezt a pár sort leírtam és feltöltöttem, este 21:15-kor a miniszterelnök bejelentette az iskolák bezárását a koronavírus miatt. Így aztán tényleg szó szerint hiányozni fog… nem szeptembertől, hanem már most. 🙁