Fokokban is gyakori a plusz-mínusz variálás mostanában, de ezúttal az állatállományt veszem számba. Fontos megjegyezni, hogy ez az egész blogosdi nem úri huncutság, és világgá kürtölni sem akarunk semmit, nemhogy szórakoztatni bárkit. Elsősorban nekünk készül öregségünkre. Ez meg most kimondottan statisztikai céllal. Mert ki fogja tudni már a nyáron, hogy a Kerge vagy a Maca ellett előbb, és mellik az ő lárvája.

Nos, Szenteste reggelén aszongya a gazda, beletekintve a távolba: “Némá asszony, micsinnyál a Rozi ott a Maca mellett? Őrzi?” Csakhogy Rozika szokás szerint a sarkunkban ficánkolt, de olyan közel, hogy hátranézve sem látja az ember. És bár annyira fürge, hogy tényleg képes látszólag osztódni, az ott a távolban mégsem lehet ő.

Karácsonyi barika. Maca fiacskája. A következő bő két hétben összesen 6 báránya született a jelenleg 5 fogamzóképes nősténynek. Copy ikrei közül a fiúcska sajnos nem volt életképes, így maradt három lány és két fiú. Cudar hideg van rájuk. Aranka asszonyság olyan termetes fekete bárányt ellett, hogy kinéz egy hónaposnak. Ica viszont hozta megint a csökött kölök vonalat: tavaly ugye akkora báránya volt, hogy Matchboxnak neveztük el. No comment. Most meg minden etetésnél meg kellett mutatni az új kicsinyének, hogy honnan tudja kinyerni a tejet. Ő az a kis fekete az utolsó képen.

Itt már néhány napos az első két karácsonyi bárányka:

Szép-szép. Ezek voltak ugye a pluszok. Sajnos el kell mondani, hogy szárnyasokkal cudarul állunk. A nyáron harmincegynéhány kiscsirke született, többségüket még aprócska korában elvitte a héja. Amelyik megérte a felnőtt kort, az a menyét vagy a görény zsákmánya lett. Jenő mellett ma mindössze 7 tyúkocska kapirgál. Ez már az a létszám, hogy be tudjuk zárni őket éjszakára. Idén készül a baromfinak egy erődítmény, máshogy nem megy. Bármennyire is a szabadtartást favorizáljuk. Amikor a szemünk előtt kapja fel a héja a másfél kilós csirkét, majd visszaejti, az nem vicces. Hiába, tanulási fázisban vagyunk. Az élvefogó görénycsapda is remek találmány lenne, ha nem a mi macskáink sétálnának bele rendszeresen. No sebaj, idén felvesszük a kesztyűt, reszkessenek a baromfigyilkosok!

UPDATE: Ica báránya sajnos a mínuszos oldalt gyarapítja. 🙁 Nem maradt meg.