Senki nem mondhatja, hogy nem vagyunk madárbarát bagázs. Tele vagyunk odúkkal, etetőkkel, pancsolnak a kútnál, a tónál, büntetlenül befészkeltek a padlásra. Nem csoda, ha az igazságérzetemnek odapörköltek a seregélyek. Szó szerint végignézzük, ahogy a félig érett, gazdag termést – neeeem, nem leeszik… csak részben. Elpotyogtatják.

Búbosbankától a rozsdin át a sárgarigóig számtalan vendégünk van. A százával érkező siserehad viszont most egy kicsit visszaélt a vendégszeretetünkkel. Roskadoznak a cseresznyefák, egyik hatalmasat meg is hagynánk nekik, mert magasan van a gyümölcs, úgysem lenne könnyű leszedni. Ám az nem elég nekik. Nyilván bántani nem akarjuk őket, amúgy is védettek, de azért jó lenne nekünk is pár kiló cserkó. A Gugli aszongya, hogy háló. Azt meg hogyan? A háromszorosan hossztoldott létra nem ér fel a fa csúcsáig. Ez még nem a kertészetből vett, agyonnemesített fajta, hanem a kevésbé roppanós, ám mézédes, abbahagyhatatlanul finom, kukac- és permetmentes, nevenincs csoda.

Szóval háló kilőve, madárijesztő nem használ, tapsolást és csujogatást megszokták, embertől alig félnek. Állítólag képesek arra, hogy a gazdát egy kisebb csapatuk elcsalja az ültetvény egyik felébe, míg a többiek betámadnak a másik oldalon. Tapasztaltuk. Elriasztás után a közeli diófán sasoltak bennünket, tanácskoztak. Aztán jött még egy csapat, és kétfelől támadtak. Leleményes Lalikám ismét a YT segítségét vette igénybe. Rákeresett a “csapdába csalt, vergődő seregély” hangjára (hogy ezt angolul hogyan abszolválta, azt máig nem tudom), és letöltötte a telójára. Ezt még megfejelte egy kis bluetooth-os hangszóróval, amit egyébként egyik alkalommal megtámadott egy szajkó, mert abban kereste a bajba jutott seregélyt. 😀

Hihetetlen, de mindössze 4-5 alkalommal tudtunk célt érni a turpissággal. A fekete sereg nagyon dörzsölt. Beletörődtünk, hogy osztoznunk kell velük, és hát fejadagot számolva nem járhatunk jól. Jutott azért bőven nekünk is, az aszalóba kimagozva került a java.

Itt a lenti videón ez csak az egyik brigád. A rendesebbik, mert ez pont a nekik meghagyott fa.